Sociaal domein |
Sociaal domein
Het taakveld Sociaal Domein gaat over het in staat stellen van inwoners om mee te (blijven) doen in de samenleving. In Best hebben we hiervoor een sterke lokale sociale basis waarbinnen de sociaal maatschappelijke partners een prominente plek innemen. Door veranderingen in de samenleving komen er een aantal uitdagingen op ons af wat het Sociaal Domein onder druk zet. Het aandeel ouderen in de samenleving neemt toe en mensen worden steeds ouder. Deze dubbele vergrijzing heeft een grote impact op de volksgezondheid en zorg. De ondersteuningsvragen nemen toe en worden complexer met stijgende kosten tot gevolg. Daarnaast kampt de hele gezondheidszorg met personeelstekorten die zullen groeien. Het aantal mensen dat zorg verleent groeit namelijk niet mee met de toenemende zorgvragen. In toenemende mate zetten ook CAO-verhogingen de gehanteerde indexeringssystematiek in het Sociaal Domein onder druk. Gemeenten worden hiervoor door de rijksoverheid onvoldoende gecompenseerd. Dit vraagt om landelijke kaders en afspraken tussen de rijksoverheid, werkgevers - en werknemersorganisaties.
Actieplan maatschappelijke opvang
Op 1 december 2022 is door ministeries van VWS, BZK en SZW, de VNG, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders, cliëntorganisaties, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbende partijen het “Nationaal Actieplan Dakloosheid, Eerst een Thuis” gelanceerd. Dit plan geeft invulling aan de doelstelling om dakloosheid eind 2030 te beëindigen, zoals opgenomen in de Verklaring van Lissabon. Hieraan heeft Nederland zich gecommitteerd door de Verklaring te ondertekenen.
Het Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven vormt een regionale uitwerking van deze landelijke ambitie. Het fors en structureel terugdringen en beëindigen van dakloosheid in 2030 vraagt om een duurzame langetermijnstrategie. De gezamenlijke ambities en uitgangspunten die hierin zijn geformuleerd bieden een richtinggevend kader voor de acties die hieruit volgen. We verleggen hiermee de focus van opvang naar preventie en wonen met ondersteuning op maat.
Gezondheid/ GALA (Gezond en Actief Leven akkoord)
Vanuit het Rijk is er een nieuwe Specifieke Uitkering (SPUK) geïntroduceerd, waarbij o.a. middelen komen voor preventief gezondheidsbeleid zoals voor de vijf ketenaanpakken: Jongeren op Gezond gewicht, Kansrijke Start, Welzijn op Recept, Valpreventie en Gecombineerde Leefstijl Interventie. Het bestaat uit een lokaal plan, opgedeeld in 15 onderdelen en de 5 verplichte ketenaanpakken (die ook onderdeel zijn van het lokaal plan).
Met het IZA en GALA wordt beoogd om op integrale wijze, zowel vanuit gemeenten als vanuit de uitvoeringspartners te komen tot betere gezondheid, minder zorgkosten, lagere zorgvraag (taakverschuiving van zorg naar sociaal domein) en een bijdrage aan een effectieve opbouw van regionale preventie infrastructuur.
Brainport voor Elkaar, Financieel Fit
Brainport voor Elkaar is een regionaal samenwerkingsverband. In dit samenwerkingsverband worden de krachten gebundeld van maatschappelijke organisaties, overheden, onderwijs én bedrijven. Brainport levert veel economische meerwaarde in deze regio. Brainport voor Elkaar zet in op sociaal-maatschappelijke meerwaarde voor de hele regio. Brainport voor Elkaar werkt met verschillende programmalijnen, waarvan Financieel Fit er één is. In dit programma wordt actief samenwerking gezocht met werkgevers in deze regio zodat de medewerkers van deze werkgevers bij financiële problematiek beter geholpen kunnen worden. Dit wordt breed opgepakt vanuit diverse gemeenten, waarvan Best er een is. Daarnaast zijn diverse regionale welzijnsorganisaties betrokken. Met Brainport voor Elkaar willen we zoveel mogelijk samenwerkingskansen benutten, zodat mensen eerder bereikt worden, in totaal meer mensen bereikt worden, en mensen beter ondersteund worden op gebied van financiën en financiële problematiek.
Het wegnemen van drempels voor mensen die ondersteuning zoeken, een meer eenduidige aanpak op dit gebied binnen de regio, de communicatie-uitingen rondom deze problematiek meer op elkaar afstemmen, zijn onderwerpen waar aandacht voor is. We willen ook van elkaar leren. We houden ons allemaal met dezelfde problematiek bezig en kunnen van elkaars kennis en kunde profiteren.
Financieel Fit is een programma dat tijdelijk is. Wanneer dit programma helemaal staat in de regio, dan is de programma-ondersteuning vanuit Brainport voor Elkaar niet meer noodzakelijk, zo wordt geredeneerd. Het is nu nog onbekend wanneer dit programma eindigt. Zo lang als nodig is, blijft het programma bestaan. Sowieso zijn dat meerdere jaren.
Opvang asielzoekers en ontheemden uit Oekraïne
Met de ingang van de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet) op 1 februari jl. hebben gemeenten in Nederland er een nieuwe structurele taak, voor wat betreft de opvang van asielzoekers, bijgekregen. Bij deze taak heeft gemeente Best een indicatie qua aantallen vanuit het Rijk ontvangen. Wat betreft deze indicatie onderzoekt gemeente Best op welke wijze hier passend invulling aan gegeven kan worden. Ook blijven er opvangplekken nodig voor de opvang van ontheemden uit Oekraine. De huidige twee opvanglocaties zullen dan ook worden voortgezet. Op zijn minst tot het aflopen van de RTB in maart 2025. Voor deze opgaven en de huisvesting van statushouders wordt een integrale aanpak ontwikkeld.