Toelichting nieuw beleid

Woningbouwversnelling

Woningbouwversnelling

Aanleiding
Er lopen veel kleinere en grotere woningbouwprojecten en er komen ook diverse nieuwe initiatieven naar de gemeente. Deze projecten en initiatieven kennen allen hun eigen plan, tempo en doelen. Tegelijkertijd vraagt het verwezenlijken van een evenwichtig aanbod van nieuwe woningen voor alle doelgroepen én een goede ruimtelijke kwaliteit (ontsluiting, ondergrondse infra, voorzieningen, groen, diversiteit, etc) dat we sturen op samenhang tussen de verschillende plannen. Gezien de hoeveelheid initiatieven vraagt dit om gebiedsregie, waarbij initiatiefnemers en gemeente wensen, doelen, kansen en knelpunten in samenhang benaderen. Dit leidt tot het vergroten van de maatschappelijke meerwaarde van ieder initiatief en efficienter en beter doelbereik. Voorbeelden van gebieden zijn den Ekker, de herontwikkeling van diverse schoollocaties, en andere binnen- en buitenstedelijke ontwikkelingen.

Wat
Middelen om capaciteit in te huren

Reparatie basis of nieuw beleid/taak?
Nieuwe rol. Om het woningbouwprogramma versneld te kunnen realiseren was vanaf 2021 een budget van € 400.000 beschikbaar om hier versnelling aan te geven. Hiervoor is tussen 2021 en 2024 extra capaciteit ingezet. Om de versnelling in de woningbouwrealisatie door te kunnen zetten, waaraan de raad eind 2023 prioriteit heeft gegeven, is nieuw budget nodig om ook de komende jaren extra capaciteit in te kunnen blijven zetten.

Risico als niet wordt ingevuld
In dit geval ontstaat er vertraging in planontwikkeling, initiatieven komen minder snel of niet van de grond, of er is sprake van 'de krenten uit de pap' in ieder initiatief die winstgevend zijn, zonder bouwen voor kwetsbaardere doelgroepen en zonder de doelstellingen op het gebied van met name sociale woningbouw te halen. Daarnaast inefficiënte gebiedsontwikkeling (bijv. ondergrondse infra niet in 1 keer aanleggen, maar steeds de straat open), een lappendeken aan kleine plannen ipv een samenhangend kwalitatief gebied. Belangrijkste risico is dat initiatiefnemers en gemeente onvoldoende samenwerken aan het komen tot goede plannen. Zo blijven initiatieven lang op de plank liggen. Of er worden plannen ontwikkeld die niet de volle potentie benutten om de gemeentelijke woningbouwdoelen te behalen (kwantitatief en kwalitatief).

Deze pagina is gebouwd op 06/17/2024 14:10:24 met de export van 06/17/2024 14:04:33